Ο Γιαννάκης και η νεράιδα της ανακύκλωσης

“Ο Γιαννάκης και η νεράιδα της ανακύκλωσης” είναι το πρώτο παραμύθι του πρώτου τόμου των EcoFairytales, ακολουθείται από την “Κυρία με τις κόκκινες τουλίπες” και “Το τελευταίο των ντόντο”.

Σε αυτό το παραμύθι ο Γιαννάκης μαθαίνει για τη δύναμη της ανακύκλωσης ταξιδεύοντας με την νεράιδα της ανακύκλωσης, Ζεα, στον χωροχρόνο της ζωής στον πλανήτη Γη. Στο ταξίδι τους ανακαλύπτει πως μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ρύπανσης μέσω της ανακύκλωσης.

Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το παραμύθι δεν είναι άλλος από τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε λογής σκουπίδια που οι περισσότεροι πολίτες πετούν ασυνείδητα, φαινόμενο γνωστό για τα κυπριακά δεδομένα.

Κοινά απόβλητα πλέον δεν είναι μόνο μπουκάλες και τενεκεδάκια , πολλές φορές είναι εύκολο να βρεί κάποιος πολύ πιο επικίνδυνα απόβλητα, όπως μεταλλικά πλαίσια, μπογιές, μηχανέλαια, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αυτοκινήτων κτλ ακόμα και σε πάρκα που παίζουν μικρά παιδιά ή προστατευόμενες περιοχές.

Δυστυχώς η ρύπανση έγινε μόνιμο χαρακτηριστικό κάποιων υδροβιοτόπων ζωτικής συμμασίας όπως η λίμνη Ορφανή που αποτελεί κομμάτι του συμπλέγματος των λιμνών της Αλίκής και περιοχή ΝΑTURA 2000.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, κατά εμένα, όσον αφορά την ανεξίτηλη ρύπανση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, είναι να κατανοήσει ο καθένας ότι αυτό που πετά χωρίς κατάλληλη διάθεση κάποια στιγμή θα καταλήξει πίσω στο πιάτο του, αναπόφεκτα, όπως λειτουργεί ένα μπουμέραγκ.

Λειτουργούν πολλές εταιρείες σήμερα ανακύκλωσης λαστίχων, μπαταριών, σιδερικών, ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων, πλαστικού, χαρτιού, γιαλιού κτλ, οι οποίες δεν χρεώνουν για την συλλογή των ανακυκλώσιμων αυτών κατηγοριών αποβλήτων. Οπότε είναι κρίμα κάποιοι να επιμένουν να μην διαλέγουν τα σκουπίδια τους και να τα ρίχνουν χύμα.

Αρχίζοντας λοιπόν από το μέλλον αυτού του κόσμου, τα παιδιά, ας ελπίσουμε ότι το παραμύθι “Ο Γιαννάκης και η νεράιδα της ανακύκλωσης” θα διαβαστεί και θα αγαπηθεί όπως και το διάσημο παραμύθι  “Christmas Carol” του Charles Dickens από το οποίο εμπνεύστηκα το παραμύθι αυτό.

 

 

 

 

 

Author: ecofairytalesblog

I welcome you to EcoFairytales Blog. EcoFairytales is series of ecological stories for children. My name is Marilena, I am an environmental scientist and a passionate ecologist, and I also come from the beautiful island of Cyprus. xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: