Η Μίνα στο χωριό της καθαρής ενέργειας

Η Μίνα επισκέπτεται κάθε τόσο την γιαγιά της στην εξοχή. Το χωριό της γιαγιάς της Μίνας λέγεται “Χωριό της Καθαρής Ενέργειας” και διαφέρει πολύ από άλλους τόπους γιατί οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μόνο φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, η Μίνα την τελευταία φορά που επισκέπτεται το χωριό της γιαγιάς της πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Στο μεταξύ η Μίνα δεν αργεί καθόλου να μάθει τον λόγο για την αλλαγή που έφερε τα πάνω κάτω στο “Χωριό της Καθαρής Ενέργειας”. Το παραμύθι αυτό συνδέεται άρρηκτα με την δική μας καθημερινότητα και αποτελεί μια μικρογραφία του κόσμου που ζούμε με ήρωες ζωάκια.

Όταν έγραφα το πέμπτο παραμύθι της σειράς Ecofairytales και το πρώτο παραμύθι του δεύτερου τόμου “Οικολογικά παραμύθια” βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα Εrasmus για την Νεανική Επιχειρηματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πανέμορφη πόλη με ιδιαίτερα σημεία αλλά ωστόσο μια ομοιότητα με χιλιάδες άλλες πόλεις ανά το παγκόσμιο, ότι είναι εξαρτημένη στα ορυκτά καύσιμα.

Ποιος ο λόγος που ενώ πόλεις σαν την Θεσσαλονίκη απολαμβάνουν ηλιοφάνεια τις πλείστες μέρες του χρόνου ακόμα να εξαρτώνται στα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού? Ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν ηλεκτρισμό αλλά δεν έχουν είναι η απληστία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων οι οποίοι μας πωλούν τα ορυκτά καύσιμα.

Τώρα θα μου πείτε καλημέρα, αυτό το ξέραμε εδώ και πολύ καιρό. Ναι σίγουρα δεν είναι νέο αλλά κανείς μας δεν κάνει κάτι την στιγμή που πολλές ΑΠΕ έχουν γίνει πιο οικονομικές ως προς την αγορά και την εγκατάσταση τους σε οικιακές μονάδες.

Υπάρχουν χώρες που η κλιματική αλλαγή τις έχει αλλάξει τόσο πολύ. Δάση που έγιναν στάχτη από τις φωτιές, δάση που έγιναν κίτρινα από την λειψυδρία. Βουνά που τα πήρε το ρέμα από τις πλημμύρες, βουνά που έγιναν λάσπη σε μια νύχτα γιατί δεν έμεινε τίποτα να τα συγκρατήσει και μαζί τους παρέσυραν σπίτια, ελπίδες και κόπους μιας ζωής.

Λοιπόν, δεν σταματούν εδώ οι αρνητικές επιπτώσεις της αυξανόμενης χρήσης ορυκτών καυσίμων, η λίστα μπορεί να πηγαίνει για πολύ ακόμα. Το σημαντικό όπως και να έχει είναι να γίνει μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ενεργειακή απεξάρτηση μας.

Η ώρα όμως περνά και κυλά μπροστά καμιά φορά ερμητικά γρήγορα. Όπως η Μίνα και η παρέα της δίνουν έγκαιρα ένα μάθημα στην απληστία του δήμαρχου Κάρτην ας ελπίσουμε ότι το παραμύθι “η Μίνα στο χωριό της καθαρής ενέργειας” θα μας συνεπάρει με τ’ άμεσα οφέλη της πράσινης ενέργειας πριν να είναι αργά για εμάς και τον πλανήτη μας.

Το 6ο παραμύθι της σειράς θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία τέλη του 2018 στην ελληνική για Κύπρο και αρχές του 2019 για την Ελλάδα.

Author: ecofairytalesblog

I welcome you to EcoFairytales Blog. EcoFairytales is series of ecological stories for children. My name is Marilena, I am an environmental scientist and a passionate ecologist, and I also come from the beautiful island of Cyprus. xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: