“Εάν θέλεις το παιδί σου να είναι ευφυές, διάβαζε του παραμύθια. Εάν θέλεις να είναι ακόμα που ευφυές, διάβαζε του περισσότερα παραμύθια.” Albert Einstein

4+1 λόγοι για ένα παραμύθι την ημέρα…

 • Ενισχύουν την φαντασία, την περιέργεια και την δημιουργικότητα του παιδιού.
  Πολλές φορές ο επίκτητος ενός παραμυθιού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την καριέρα που θέλει να ακολουθήσει ως ενήλικας. Μέσω τον παραμυθιών τα παιδιά διδάσκονται νέες έννοιες και πολιτισμικές ιδέες.
 • Διδάσκουν ηθικά μηνύματα
  Στο DNA κάθε παραμυθιού βρίσκεται ένα δυνατό ηθικό μάθημα στην μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, της αγάπης και της καταστροφής, το οποίο μένει στο μυαλό των παιδιών. Μέσω των παραμυθιών που έχουν συνήθως καλό τέλος, μεταδίδεται το μήνυμα ότι όποιος προσπαθεί σίγουρα μπορεί να ελπίζει για κάτι καλύτερο.
 • Καλλιεργούν την κριτική σκέψη
  Τα παιδιά βλέπουν ότι από τις επιλογές τους καθορίζεται το αποτέλεσμα βάση της ιστορίας των ηρώων. Φυσικά δεν αποτελούν όλοι οι χαρακτήρες εξαίρετα μοντέλα παραδειγματισμού αλλά οι ιστορίες διδάσκουν ότι όταν κάτι κακό συμβεί πρέπει να πάρεις αποφάσεις και αν διαλέξεις να κάνεις κάτι για να λύσεις το πρόβλημα όλα παν καλά στο τέλος.
 • Βοηθούν στην έκφραση των συναισθημάτων
  Σημαντικό μέρος ενός παραμυθιού είναι τα συναισθήματα. Σχεδόν όλες οι ιστορίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας ενός παιδιού να εκφράζει τα συναισθήματα του αλλά και να κατανοεί τι αισθάνονται οι άλλοι γύρω του και γενικά στον κόσμο. Τα παραμύθια καλλιεργούν δηλαδή την εμπάθεια που αποτελεί τον ιστό κρατά μια κοινωνία ενωμένη.
 • Αποτρέπουν την αυπνία
  Πολλά παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα εάν τους διαβάζει κάποιος ένα παραμύθι όταν παν για ύπνο. Η επανάληψη της ανάγνωσης μιας ιστορίας δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και χαλάρωσης. Παράλληλα το παιδί αποζητά το ίδιο να μάθει να διαβάζει, μαθαίνει νέες λέξεις και ταυτόχρονα καλλιεργεί την επιδεξιότητα του να ακούει.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα καλύτερο κόσμο. Ξεκινώντας το ταξίδι της ζωής ενός παιδιού κάθε γονιός εύχεται για το παιδί του να έχει μια ζωή παραμυθένια, γεμάτη μάθηση και ουράνιο τόξο σε κάθε του περιπέτεια. Αρχίζοντας από ένα παραμύθι κάθε νύχτα και συνεχίζοντας προς το άπειρο από γενιά σε γενιά για ένα καλύτερο μέλλον.

Βιβλιογραφία
5 Reasons why fairy tales are good for children, By Saoirse Docherty published on Thursday 5 June 2014 at http://www.scottishbooktrust.com/blog/reading/2014/06/5-reasons-why-fairy-tales-are-good-for-children
13 Benefits of telling a Fairy tales to the Children retrieved on 17 January 2018 at https://inetarticle.com/13-benefits-telling-fairy-tales-children/

Author: ecofairytalesblog

I welcome you to EcoFairytales Blog. EcoFairytales is series of ecological stories for children. My name is Marilena, I am an environmental scientist and a passionate ecologist, and I also come from the beautiful island of Cyprus. xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: