Ποια ήταν η αρχική πλοκή πασίγνωστων παραμυθιών και πως αυτά άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου

Πολλά παραμύθια έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ή επανεκδοθεί με διαφορετικό τέλος. Από το αρχικό βιβλίο μέχρι την μεταφορά ενός παραμυθιού σε ταινία τις πλείστες φορές πολλά στοιχεία αλλάζουν. Κάποιες ιστορίες επιμηκυνθήκαν, άλλες αλλοιώθηκαν τόσο που τελικά έγιναν αγνώριστες. Αυτό δεν είναι εξ ανάγκης κακό απλά μας δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε ο τρόπος σκέψης και συνάμα οι αντιλήψεις μας.
Ακόμα και οι κύριοι ήρωες των παραμυθιών ήταν διαφορετικοί από ότι στην αρχή για πολλά παραμύθια. Για παράδειγμα στο παραμύθι με την οικογένεια των τριών αρκούδων που τις επισκέπτεται η χρυσομαλλούσα όταν λείπουν και τρώει το φαγητό τους, η αρχική ηρωίδα ήταν μια γριούλα και στο σπίτι των αρκούδων έμεναν 3 αρσενικές αρκούδες εκ των οποίων η μια ήταν νάνος.
Για να δούμε πως άλλα γνωστά παραμύθια αλλάχτηκαν για να ανταποκριθούν στην εκάστοτε μοντέρνα πραγματικότητα :
1. Τα τρία γουρουνάκια
Στην μοντέρνα έκδοση των παραμυθιών και τα 3 γουρουνάκια επιβιώνουν από το λύκο γιατί το καθένα τρέχει στο επόμενο σπίτι όταν το σπίτι τους πέφτει από το φύσημά του λύκου. Σε προηγούμενες εκδόσεις, τα 2 πρώτα γουρουνάκια δεν είναι τόσο τυχερά γιατί τα τρώει ο λύκος πριν προλάβουν να παν στο σπίτι του αδερφού τους. Επίσης, όταν ο λύκος κατεβαίνει από την καμινάδα καίγεται και τρέχει να φύγει, ενώ στην παλαιότερη εκδοχή το έξυπνο γουρουνάκι τον κλείνει στην μεγάλη κατσαρόλα και τον μαγειρεύει για να τον φάει.
2. Χάνσελ και Γκρέτελ
Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι ένα παραμύθι που διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου με ελάχιστες αλλαγές ή παραλλαγές. Οι πλείστες εκδοχές περιλαμβάνουν το ζαχαρωτό σπιτάκι με τα γλειφιτζούρια, τα ψωμάκια που έριχνε ο Χάνσελ για να βρουν τον δρόμο, την κακιά μάγισσα που κλείδωσε το Χάνσελ στο κλουβί και την Γκρέτελ που έσπρωξε την μάγισσα στο φούρνο. Ωστόσο, μια λεπτομέρεια της αρχικής έκδοσης του παραμυθιού είναι ότι οι βιολογικοί γονείς αποφάσισαν να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα στο δάσος ενώ σε νεότερες εκδοχές η κακιά μητριά αφήνει τα παιδιά στο δάσος εν άγνοια του πατέρα. Το παραμύθι αυτό γράφτηκε γύρω στο 1300 μΧ κατά την περίοδο της Μεγάλης Πείνας, όπου οι άνθρωποι ήταν απελπισμένοι τόσο πολύ που εγκατέλειπαν τα παιδιά τους. Έτσι εξηγείται το απίστευτο αρχικό σενάριο. Δυστυχώς, ολοένα όμως ακούμε για ανθρώπους που και σήμερα εγκαταλείπουν τα παιδιά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αναμφίβολα, η παρούσα κατάσταση πρέπει να μας προβληματίσει για τις διαστάσεις που παίρνει η ανέχεια κάτω από την μύτη μας εν όψει της οικονομικής κρίσης.
3. Σταχτοπούτα
Η Σταχτοπούτα αποτελεί ένα από τα πιο πασίγνωστα παραμύθια μετά την Χιονάτη και την Κοκκινοσκουφίτσα. Με το πέρασμα του χρόνου το παραμύθι υπέστηκε μεγάλες και μικρές αλλαγές.
Στις μικρές αλλαγές που έγιναν στην αρχική ιστορία είναι ότι δεν υπήρχε νεράιδα να βοηθήσει την Σταχτοπούτα με το μάζεμα των φασολιών που την έβαλε επίτηδες να συμμαζέψει η κακιά μητριά. Τα πουλάκια ναι μεν την βοηθούν με την δουλειά που της ανέθεσε η μητριά αλλά της τα στέλνει η νεκρή μητέρα της. Επίσης τα πουλάκια που στέλνει η μητέρα της, επίσης της φέρνουν φόρεμα και παπούτσια χρώματος χρυσού για το χορό.
Στις δύο μεγάλες αλλαγές που έγιναν όμως από την αρχική ιστορία είναι το εξής. Η μητριά, πριν οι 2 κόρες της δοκιμάσουν τα γοβάκια με τα οποία ψάχνει την αγαπημένη του ο πρίγκηπας , βάζει τις κόρες της να κόψουν τα δάκτυλα των ποδιού τους. Αυτό έγινε για να μεγαλώσει η πιθανότητα να χωρέσουν οι μεγάλες πατούσες των κόρων της στο γοβάκι. Ωστόσο, το σχέδιο της μητριάς αποτυχαίνει γιατί ο πρίγκηπας καταλαβαίνει ότι οι 2 κοπέλες έκοψαν τα δάκτυλα των ποδιών τους όταν τα δοκιμάζουν και μερικές σταγόνες αίμα από το δεμένο τραύμα ξεφεύγει και πέφτει πάνω στα γοβάκια.
Στον γάμο της Σταχτοπούτας όταν παντρεύεται τελικά τον πρίγκηπα έρχονται και οι 2 αειθαλής αδερφές της όπου τα πουλάκια της νεκρής μητέρας της τους βγάζουν τα μάτια. Εντελώς βάρβαρο τέλος, 100% ακατάλληλο για παιδιά και λογικό που άλλαξε.
Επίλογος
Η λίστα με τα παραμύθια που τους διαφοροποιήθηκε το τέλος σίγουρα δεν σταματά εδώ, συμπεριλαμβάνει την « Μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και άλλες πολλές που δεν φαντάζεστε. Μια από τις προφανείς διαφορές μεταξύ των αρχικών εκδοχών διάφορων γνωστών παραμυθιών και της σύγχρονης εξέλιξης τους είναι ότι η βία και ο θάνατος μειώνονται δραματικά στις σύγχρονες εκδοχές.
Το πιο ενδιαφέρον θα είναι φυσικά όχι το πόσο μέχρι τώρα άλλαξαν τα παραμύθια αλλά πόσο ακόμα θα εξελιχθούν στο μέλλον.

Βιβλιογραφία:
https://thoughtsonfantasy.com/2014/09/29/how-the-last-300-years-have-changed-fairy-tales/

Author: ecofairytalesblog

I welcome you to EcoFairytales Blog. EcoFairytales is series of ecological stories for children. My name is Marilena, I am an environmental scientist and a passionate ecologist, and I also come from the beautiful island of Cyprus. xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: