Η ακαταμάχητη ψυχολογία των παραμυθιών

Οι αναγνώστες των παραμυθιών αποδέχονται πολλές φορές τις πλοκές των υπερφυσικών ιστοριών που άκουσαν χωρίς να ρωτούν πως επικρατεί η μαγεία ή μοίρα σε αυτά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό? Για παράδειγμα κανένα παιδάκι δεν ρωτά πως στην χιονάτη και τους εφτά νάνους η μητριά μπορεί να μεταμφιεστεί σε κοριτσάκι. Η απάντηση είναι ότι είναι μάγισσα και όλοι το δέχονται έτσι.

Τι όμως κάνει τους θεατές ή τους αναγνώστες να παραγνωρίζουν την λογική που τόσο πολύ έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητα τους? σε μια ακαδημαϊκή έρευνα της Μαρίνα Γόρνερ (Marina Warner, 2014) συζητήθηκε το θέμα «τα λόγια των παραμυθιών» όπου μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και σε θεατρικές παράσταση παραμυθιών όπου μπορεί να ζητηθεί από τους θεατές να κάνουν κάτι πχ να χτυπήσουν παλαμάκια γιατί μόνο έτσι θα γιατρευτεί κάποιος από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας που αρρώστησε, μικροί και μεγάλοι θα το κάνουν ξέροντας στην περίπτωση των ενηλίκων όμως ότι απλά είναι μια παράσταση. Η ανταπόκριση αυτή του ενήλικου κοινού μας παραπέμπει βαθύτερα, στην ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει στο υπερφυσικό και να ταξιδέψει στα νερά του αδύνατου, πέρα από τα όρια της πραγματικότητας.

Τα παραμύθια δηλαδή ταιριάζουν σε όλους, αποτελούν έναν καθρέπτη όπου βλέπει ο αναγνώστης τον κόσμο για πρώτη φορά. τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να αποδεχτούν μια φανταστική ιστορία ενώ τους αρέσει παράλληλα να ακούν τι έγινε και μετά τι έγινε σε μια σειρά από γεγονότα χωρίς λογική αλλά γεμάτη με νόημα, όπως το τι άκουσαν , είδαν ή ένιωσαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Το γιατί για τα παιδιά έρχεται μετά. Για ελάχιστους μεγάλους ωστόσο τα γιατί έρχονται καταιγιστικά μόλις ακούν την πλοκή πχ, γιατί η χιονάτη συνήλθε με το φιλί του πρίγκιπα, γιατί η Κοκκινοσκουφίτσα δεν κατάλαβε το λύκο, γιατί μόνο το πόδι της σταχτοπούτας χωρούσε στο μαγικό γοβάκι ?

Η μαγεία βρίσκει πολλές φορές σύνδεση με την επιστημική αβεβαιότητα. Αποδεχόμαστε παράλογα στοιχεία στα παραμύθια όπως αποδεχόμαστε ότι πολλά πράγματα είναι ακόμα άγνωστα στον άνθρωπο όπως ο θεός που κανένας δεν τον είδε (για όσους πιστεύουν) ή εξωγήινη ζωή (που αποδεδειγμένα υπάρχει αλλά δεν την έχουμε φωτογραφίσει).

Ο ρόλος των παραμυθιών με άλλα λόγια είναι να μιλήσουν κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη-ακροατή και να προκαλέσουν συναισθήματα, να ανάψουν την περιέργεια και να αναμοχλεύουν την δίψα του ανθρώπου να βρει το νόημα της ζωής.

Αυτή είναι η μαγεία των παραμυθιών ότι πάντα μια καλή ιστορία θα μας κάνει να την ακούσουμε όσο απίστευτη και να είναι αλλά και όσο μεγάλοι και να είμαστε.

Author: ecofairytalesblog

I welcome you to EcoFairytales Blog. EcoFairytales is series of ecological stories for children. My name is Marilena, I am an environmental scientist and a passionate ecologist, and I also come from the beautiful island of Cyprus. xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: