How to order your copy

Featured

Το τελευταίο των ντόντο

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε μια καλοκαιριάτικη μέρα του Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχα πάει για ένα συνέδριο. Ο συνειρμός μου μάλλον ήταν παράλληλος με την πικρή κατάληξη του ελληνισμού της Πόλης, που ολοένα και φθείρεται κάτω από τις μακροχρόνιες κακουχίες της τουρκικής πολιτικής απέναντι στις μειονότητες. Τα ντόντο σαν τους Έλληνες τις Πόλης κυνηγήθηκαν, έχασαν τα εδάφη τους και τελικά έμειναν σύμβολο ενός είδους που εξαφανίστηκε αλλά έμεινε για πάντα στην ιστορία.

 

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας που να μην γνωρίζει τι είναι το ντόντο. Διάφορα άλλα παραμύθια πολύ πριν “το τελευταίο τον ντόντο” όπως “η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων” έκαναν τα ντόντο και την ιστορία τους διάσημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως και στην Πόλη κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αμφισβητήσει το ελληνικό της στοιχείο, που είναι διάχυτο σε κάθε γωνιά της.

 

“Το τελευταίο των ντόντο” όμως δεν είναι μια ιστορία για την εξαφάνιση ενός είδους πτηνού μόνο αλλά και για την ελπίδα του ότι μέσω τέτοιων παραμυθιών η νέα γενιά θα είναι πιο ευαισθητοποιημένη ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σπάνιων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Η αξία του κάθε είδους  πάνω στον πλανήτη μας το δίχως άλλο είναι μεγάλη, είτε μιλάμε για είδη χλωρίδας είτε πανίδας. Η συνεχής εξαφάνιση ειδών που μαστίζει τις τελευταίες δεκαετίες τον πλανήτη μας με γοργούς ρυθμούς λόγω της ανθρωπογενούς δραστηριότητας θα έπρεπε να μας προβληματίζει γιατί δεν χάνονται αυτά τα είδη μόνα τους, μας παίρνουν μαζί τους σταδιακά. Αυτό ελπίζω να μην το καταλάβουμε πολύ αργά ή να μην το πληρώσουν αργότερα τα παιδιά μας πολύ πιο ακριβά.

“Tell a fairytale day” February 28

“Tell a fairytale day” February 28

H 26η Φεβρουαρίου είναι μέρα αφιερωμένη στο παραμύθι και τα παιδιά. Η λογοτέχνης Μαριλένα Πόλη και η εικονογράφος Τασούλα Τσιερκέζου – Χριστοδούλου της σειράς παραμυθιών EcoFairytales τίμησαν την μέρα αυτή σε συνεργασία με τους Δήμους Λιβαδιών και Λάρνακας φτιάχνοντας εργαστήρια για τα παιδιά. Κατά την διάρκεια των δύο εκδηλώσεων διαβάστηκαν τα παραμύθια και δόθηκε χρόνος στα παιδιά να δημιουργήσουν και να φτιάξουν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στα δεξιά υπάρχουν φωτογραφίες από τα εργαστήρια και πιο κάτω φόρμα επικοινωνίας για ενδιαφερόμενα νηπιαγωγεία  που θα ήθελαν πληροφορίες για παρουσίασεις, εργαστήρια και αγορά των παραμυθιών.

February 26 is a day devoted to fairy tales and children. Marlena Poli and illustrator Tasoula Tsierkezou – Christodoulou  honoured this day in collaboration with the Municipalities of Livadia and Larnaca to make workshops for children. During the two events the fairy tales were read and children were given time to create and make useful items only from recyclable materials.

Δωρεάν ebook “Η Μίνα στο Χωριό Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας”

Η Μίνα παίρνει το τρένο για να επισκεφτεί την γιαγιά της, η οποία μένει σε ένα μακρινό χωριό πάνω στα βουνά. Φτάνοντας στο χωριό η Μίνα δεν μπορεί να βρει την γιαγιά της, ενώ όλα έχουν αλλάξει. Επίσης, ο αέρας και ο ήλιος απουσιάζουν με αποτέλεσμα οι χωριανοί να μαζεύουν ξύλα για να ζεσταθούν. Θα βρει άραγε μια άκρη η Μίνα αλλά και μια λύση για την νέα κατάσταση που βρήκε μπροστά της;

Ένα παραμύθι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παιδιά από 4 μέχρι 10 χρονών.

Κατεβάστε το pdf από το πιο κάτω link:

https://ecofairytalesblog.files.wordpress.com/2021/02/ce97-ce9cceafcebdceb1-cf83cf84cebf-cf87cf89cf81ceb9cf8c-cea0ceb1cf81ceb1ceb3cf89ceb3ceaecf82-cea0cf81ceaccf83ceb9cebdceb7cf82-ce95cebdceadcf81ceb3ceb5ceb9ceb1cf82.pdf

Πώς να φτιάξετε μια βάση επίδειξης για κοσμήματα με ανακυκλώσιμα υλικά !

This slideshow requires JavaScript.

Τα υλικά :

πένα

ρίγα

χαρτόνι σκληρό

πιστολάκι γόμας

διακοσμητικό γλασέ χαρτί

ψαλίδι

κολλητήρα

Προαιρετικά :

διακοσμητικά στοιχεία πχ χάντρες

δαντέλλα

Βαθμός δυσκολίας : 1/10

Κατάλληλο για αρχάριους στις κατασκευές

Συνέντευξη στο περιοδικό Skala Times

 

1. Aγαπητή Μαριλένα καταρχάς εσείς τι έχετε σπουδάσει και που;

 

Ακολούθησα σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αντικείμενο την περιβαλλοντική επιστήμη και τεχνολογία. Μετέπειτα εξειδικεύτηκα στην χερσαία οικολογία φοιτώντας στο Oxford Brookes University και επίσης παρακολούθησα μαθήματα βιολογικής κηπουρικής στο Cornell University.

 

2. Η ενασχόληση σας με την συγγραφή πως και πότε ξεκίνησε;

 

Μέσω των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι το περιβάλλον πλήγεται ανεπανόρθωτα εδώ και δεκαετίες από την ακάθεκτη ανθρωπογενή δραστηριότητα. Από τότε άρχισα να σκέφτομαι το γράψιμο περιβαλλοντικών παραμυθιών ως την δική μου ελάχιστη συνδρομή στην απάμβλυνση της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των οικοσυστημάτων ανά το παγκόσμιο. Η συγγραφή έγινε πάντα με γνώμονα ότι η παιδεία όταν γαλουχείται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο να διαρκέσει και στην μετέπειτα ζωή τους.

 

3. Η σειρά EcoFairytales αποτελείται από τέσσερα παραμύθια που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε τα παραμύθια αυτά;

 

Το έναυσμα το έλαβα όταν άρχισα να δουλεύω σαν περιβαλλοντολόγος σε δημόσιες συμβάσεις απασχόλησης όπου διαπίστωσα ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από την διασφάλιση της υγείας τόσο των ανθρώπων όσο και της ευημερίας της άγριας ζωής.

 

 

4. Τι ιστορίες συναντάμε στα 4 αυτά παραμύθια;

 

Η πρώτη ιστορία μιλά για τον Γιαννάκη και το πνεύμα της ανακύκλωσης. Ο Γιαννάκης, ένα 7χρονο αγοράκι, μεταβαίνει σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρών αλλά και στο μέλλον του πλανήτη. Ο λόγος του ταξιδιού δεν είναι άλλος από το να προβληθούν τα ωφέλιμα στοιχεία της ανακύκλωσης στην ζωή μας.

Το δεύτερο παραμύθι αφηγείται την αξία των ενδημικών ειδών χλωρίδας της Κύπρου όπως η κόκκινη τουλίπα της Πάφου και την σημασία της προστασίας της.

Η τρίτη ιστορία διηγείται με απλό τρόπο το πως εξαφανίστηκαν τα ντόντο. Διάλεξα αυτό το συγκεκριμένο πουλί γιατί είναι το σύμβολο όλων των εξαφανισμένων ειδών. Τα ντόντο εκλείψαν λόγω της ανθρωπογενής δραστηριότητας και το παραμύθι παρακινεί τα παιδιά να νοιάζονται για όλα τα ζωάκια που δεν έχουν δικής τους φωνή να μιλήσουν.

Το τελευταίο παραμύθι μας ταξιδεύει στο δάσος και συγκεκριμένα στο βασιλιά του ζώων το λιοντάρι που σκαρώνει ζαβολιές. Τα υπόλοιπα ζωάκια τον τιμωρούν για τις αταξίες του, έτσι γίνεται χορτοφάγος με το ζόρι. Μέσω της πλοκής προβάλλονται διάφορα ερωτήματα για την διατροφή μας αλλά και την αξία της φιλίας στην ζωή μας.

 

5. Σε ποιες ηλικίες αποτείνονται τα παραμύθια αυτά;

Τα παραμύθια αποτείνονται σε ηλικίες 3 μέχρι 9 χρονών.

6. Σκοπεύετε να γράψετε κι άλλα οικολογικά παραμύθια;

Ετοιμάζονται προς έκδοση ο δεύτερος τόμος παραμυθιών της σειράς ΕcoFairytales εντός του 2020 με δύο νέα παραμύθια.

7. Ποιο ήταν το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει (από παιδάκι) για τα παραμύθια σας αυτά;

Το καλύτερο σχόλιο που άκουσα φέτος ήταν από ένα μαθητούδι της πρώτης δημοτικού που μου είπε “δεν θέλω να είμαι όπως ο Γιαννάκης στο βιβλίο σου, για αυτό θα μάθω τον παππού μου να ανακυκλώνει και μετά τη γιαγιά “.

 

 

8. Υπάρχει έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης σήμερα, κι αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Αλήθεια, τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να αποκτήσει η ανθρωπότητα περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση;

 

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν αποκτιέται εύκολα ιδιαίτερα όταν το άτομο δεν έχει γερές “οικολογικές” ρίζες κυρίως από το σπίτι. Απαιτεί μάλιστα ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας (ανακύκλωση, κομποστοποιήση, επαναχρησιμοποίηση, εναλλακτικά καύσιμα κτλ). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είτε με τη διαφήμιση όπως βλέπουμε για τις μπαταρίες της ΑΦΗΣ κτλ είτε με περισσότερα περιβαλλοντικά προγράμματα στην τηλεόραση. Δυστυχώς όμως για να υπάρξει μια αποτελεσματική αλλαγή δεν αρκεί τίποτα παρά μόνο όταν ο καθένας από εμάς συνειδητοποιήσει ότι η ρύπανση επιστρέφει πίσω σε εμάς (μέσω της τροφικής αλυσίδας, του αέρα και του πόσιμου νερού). Στην πραγματικότητα η ρύπανση καταφτάνει σε εμάς αναπόφευκτα πολύ πιο γλήγορα και έντονα από ότι πιστεύουμε ενώ ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως αναπνευστικές διαταραχές και όχι μόνο. Τα καλά νέα είναι ότι πολύς κόσμος άρχισε να πείθεται ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μείωση της αρνητικής επίδρασης των καταναλωτικών μας συνηθειών αλλά χρειάζεται πάρα πολύ βελτίωση ακόμα.

 

9. Εσείς ως περιβαλλοντικός επιστήμονας πιστεύετε πως χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και παιδεία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα στα παιδιά μας; Τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μεγαλώνουν τα παιδιά (οι αυριανοί πολίτες) με περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση;

 

Τα παιδιά πιστεύω θα ήταν καλό να συμμετείχαν σε περισσότερες εκπαιδευτικές εκδρομές για το περιβάλλον. Στην Κύπρο λειτουργούν σε κάθε επαρχία κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και παράλληλα τρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για την προστασίας της φύσης από διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα ήταν ωφέλιμο να έπαιρναν μέρος όλα τα παιδιά.

 

 

10. Τέλος, σε ποια βιβλιοπωλεία μπορεί να βρει κανείς τα 4 παραμύθια σας;

 

Τα παραμύθια είναι διαθέσιμα σε διάφορες εκθέσεις βιβλίου που γίνονται ανά το παγκύπριο και σε 2 επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Λάρνακα και Λεμεσό, το πρώτο είναι το “Περιδιάβασης” περιοχή Ορόκλινης και το “Λένα ” στην Αγία Φύλα.

 

 

EcoFairytales από την Μαριλένα Πόπη!

Συνέντευξη στο περιοδικό City

https://city.sigmalive.com/article/2018/3/10/otan-i-poli-grafei-oikologika-paramythia/

Όταν η Πόλη… γράφει (οικολογικά) παραμύθια

Η Μαριλένα Πόλη βρήκε έναν αλλιώτικο τρόπο να μιλήσει στα παιδιά για την προστασία του πλανήτη.